Het RIVM heeft afgelopen week 43.621 nieuwe meldingen gekregen van COVID-19. Dat zijn er 32 procent minder dan de week daarvoor.
De gedeeltelijke lockdown die het kabinet medio oktober invoerde, lijkt daarmee te werken.
Het reproductiegetal is gedaald tot onder de 1. Dat is voor het eerst sinds half juni.
Toch blijft het aantal meldingen en ziekenhuisopnames hoog, aldus het RIVM. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie vindt het nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen.
Het coronavirus verspreidt zich steeds langzamer. Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is volledig gedaald tot onder de 1. Dat is voor het eerst sinds half juni.
De daling komt door “de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Op 13 oktober kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown aan, waarbij de horeca net als in het voorjaar werd gesloten. Ook bijeenkomsten en amateursport werden verder aan banden gelegd.
De maatregelen lijken bijna een maand later effect te hebben. Het reproductiegetal staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 besmette personen 91 anderen besmetten, die op hun beurt ongeveer 83 anderen aansteken. Zo gaat het virus steeds langzamer rond en kan de uitbraak doven.
Het getal is een schatting, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat ervan uit dat het getal tussen 0,89 en 0,93 zit, en dus sowieso onder de 1. Het gaat bovendien om het getal van 23 oktober. Daarna is het nog niet betrouwbaar uit te rekenen.
Sinds begin oktober schommelde het reproductiegetal rond de 1,1. Eind september was het 1,34 en eind augustus bijna 1,4.
Ruim 30 procent minder positieve coronatests
Dat de coronamaatregelen lijken te helpen, blijkt ook uit het aantal positieve coronatests dat het RIVM afgelopen week registreerde. De 43.621 nieuwe meldingen van COVID-19 zijn er 32 procent minder dan de week daarvoor.
Toch blijft het aantal meldingen, aldus het RIVM. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4.695 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is zo goed als gelijk aan het cijfer van maandag (4.701 gevallen).
Het aantal positieve tests is nu terug op het niveau van begin oktober. Op 6 oktober waren er 4.541 nieuwe coronagevallen, de dag erna 4.985.
De daling van het aantal coronagevallen is ook terug te zien in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Die locaties brengen steeds minder besmettingen aan het licht. Steeds minder mensen laten zich testen, maar het aantal gevonden gevallen daalt nog harder, blijkt uit de gegevens van het RIVM.
De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, meer dan 240.000 mensen getest. Van de meesten is de uitslag bekend: ruim 35.000 mensen hadden het coronavirus onder de leden, oftewel 14,5 procent.
Een week eerder waren bijna 294.000 mensen getest bij een GGD-teststraat en van hen was 16,6 procent positief. Nog een week eerder bleek 18,4 procent van alle ruim 321.000 geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen.
Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen bij de GGD. Sindsdien zijn meer dan 3,6 miljoen tests uitgevoerd. Dat bracht ruim 315.000 besmettingen aan het licht, 8,7 procent van alle tests.
Dat minder mensen zich laten testen, kan volgens het RIVM komen "doordat mensen minder contact hebben met elkaar, waardoor ook minder verkoudheidsvirussen rond gaan".
De daling van het percentage betekent nog niet dat het virus onder controle is. Dat is het geval wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO.
De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.
Lees meer over het coronavirus:
- 7 onbeantwoorde vragen over het veelbelovende coronavaccin van Pfizer
- Een 54-jarige Spaanse vrouw vertelt hoe het is om proefpersoon te zijn voor het coronavaccin van farmaceut Johnson & Johnson
- Werkgevers worstelen met coronaverzuim en CoronaMelder – commerciële bureaus met sneltests springen in het gat